Queen of Klant

Godmorgon! Eller god förmiddag. Min dag började ju inte så bra, möttes av ett tjockt och ömt hästben imorse. Det är Queen V som förhoppningsvis bara halkat till eller vrickat sig, så hon fått en liten överansträngning. Hon var i vilket fall inte halt, så tog med henne på en promenad, kylde ner det med kallvatten och slängde på ett tjockt lager kyllera innan hon fick gå ut i hagen. 
 
 
Mamma brukar vanligtvis vara den som målar upp fan på väggen så fort det är något, men den här gången fick hon hålla i mig, haha. Första tanken var senskada och jag hängde i princip på luren att ringa efter hästambulans till Evidensia.. Tycker om den här hästen så mycket, och en repris på Willows skador (läs mer om det här) är inte vad jag är sugen på. Många månaders behandling, rehabilitering och hoppandes, för att sedan få "UTDÖMD" stämplat i pannan. Nä, fy. Svullnaden gick iallafall ner en hel del så det är ju ett gott tecken! No more drama for the lama.

Kimblewick

 
Säg hej till en nykomling i bettfamiljen! Häromdagen var jag förbi Hööks och införskaffade ett kimblewickbett/jaktkandar (kalla det vad du vill). I flera månader har jag inte ridit Vision på annat än mitt tredelade Sprenger och novabett, eftersom det inte har behövts. Så pelhamet blev kvar i Kungsbacka. Har inte heller behövt det, förrän jag var på Näset och tävlade (självklart på en tävling). What can I say.. Broms - vad är det? Kan räkna halvhalterna jag fick igenom under hela meetinget på en hand.
 
Kändes onödigt att köpa ett till pelham, så det fick bli ett kimblewick. Jag vet att Vision har tävlats på det förut, och det är dessutom ett bra bett att ha i garderoben. Har ridit på det ett par dagar nu, och det har känts bra. Överlag verkar hon trivas på det, och dessutom gillar jag att mundelen är i mässing/koppar. Får ett härligt sug i munnen av det.
 
Det är "mildare" än pelhamet, eftersom det är lika enkelt att rida på som ett tränsbett - men med ett stångbetts fördelar. Det gilder heller inte upp mot tänderna, utan inverkar framåt-nedåt i hästens mun och ligger därför mer still än ett vanligt tränsbett. Därför är det ett bra alternativ till starkare men känsliga hästmunnar! Bettet rör sig likadant i munnen som ett stångbett, samtidigt som du kan använda ledande tygeltag med samma effekt som på ett vanligt bett.
 
Provhoppade med det i onsdags. Med Vision är det superviktigt att man har en väldigt mjuk hand till hinder och att inget stör henne i munnen, annars hoppar hon inte. Till skillnad från pelhamet (som hon kan knäppa av lite på) och andra stångbett så vågade hon gå fram mer till detta. Som sagt - samma känsla som med ett tränsbett, fast med en nödbroms. Kändes väldigt bra! Detta blir min livlina på tävlingarna i fortsättningen.

Chaite & Global Champions Tour

Godmorgon! Helvetet bröt just lös, med världens spöregn, hagel och åska. Vad hände? När jag släppte ut hästarna imorse var det sol och varmt. Såna här dagar är det extra surt att jag inte har hästarna på gården, man springer ju inte bara ut och tar in dom på 1 minut när de står 6 km bort..
 
 
När vädret har lugnat ner sig ska transporten få sig en omgång med högtryckstvätten, och sedan ska både Burga och Vision få svettas lite markarbete. Vision vill jag ha lösgjord och kvick för hjälperna med aktiv överlinje, Burga ska lösgöras lågt och runt, hållas lugn och fokuserad.
 
Känns som en bra plan! Men det får vänta tills skitvädret gett sig. Just nu är min bästa vän chaite och livestreaming från Global Champions Tour.